Orah


Orah je voćka koja je veliku primenu našla u prehrambenoj i konditorskoj industriji.

Orah najbolje uspeva na dubokim i rastresitim zemljištima koja sadrže dovoljno kreča, kao i na ilovačastim i peskovitim zemljištima koja su umereno vlažna i sa povoljnom vazdušnom vlagom. Za orah su veoma povoljne doline reka gde dobija svu potrebnu vlagu.

Pri zasnivanju većih zasada pod orahom  treba pri izboru sorti obratiti pažnju na:

  • Birati sorte poznijeg listanja i cvetanja u cilju izbegavanja opasnosti od poznih prolećnih mrazeva ako se zasad zasniva u oblastima gde je ova pojava česta.
  • Birati sorte sa ranijim završetkom vegetacije čime se izbegava opasnost od oštecenja od ranih mrazeva.
  • Birati sorte brzog razvoja, rane rodnosti, što manje dihogramije, bolje otpornosti na bolesti, dobrog kvaliteta ploda i td.
  • Izbegavati zasnivanje homogenih zasada ( sa samo jednom sortom ) vec saditi nekoliko sorti
  • Orah voli sunce (heliofitna vocka).

Najpoznatije štetocine oraha su:

  • orahov smotavac,
  • orahov savijač,
  • orahova grinja,
  • smeđa orahova lisna vaš,
  • štitaste vaši,
  • gusenice,
  • potkornjaci,
  • drvotočci itd.

Najpoznatije bolesti oraha su:

  • pegavost lišća i plodova (gnomonija),
  • flekavost lišća mladara i plodova,
  • pegavost ljuske i jezgra oraha,
  • bakteriozna crna pegavost, itd.